Å installere en sentralstøvsuger er ikke så avansert som en skulle tro! Med litt tålmodighet og praktisk sans kan du montere en sentralstøvsuger på egen hånd – her følger noen tips til monteringen.
En sentralstøvsuger: tips til valg og installasjon
En sentralstøvsuger består kort fortalt av en sentralenhet koblet til et rørsystem. Rørsystemet sørger både for at bruksluft blir blåst ut, og forbinder sentralenheten med sugekontakt(er) på valgt(e) sted(er) i huset. Som du parentesene antyder, kan du altså velge om du ønsker en eller flere sugekontakter. En god pekepinn er at en bolig med en eller to etasjer på mellom 100 – 150 m² bør ha 2-3 kontakter.
Velg modell
Å gå til innkjøp av en sentralstøvsuger er en forholdsvis stor investering. Velg derfor modell med omhu, og les deg opp ordentlig på forhånd. Når du har funnet riktig type for din bolig, kan du glede deg til å spare både tid og penger! En sentralstøvsuger er meget billig i drift, og trenger vanligvis ikke å tømmes oftere enn 2 – 3 ganger årlig.
Finn riktig plassering
Kjellere, vaskerom, garasjer og fyrrom er typiske arealer som egner seg godt til plassering av sentralenheten. Et tips er å montere denne i anslutning til en jordet stikkontakt; helst uten andre elektrisitetkrevende maskiner i nærheten. Husk også at det bør være god ventilasjon i rommet; garderober eller små kott bør med andre ord helst unngås. Dette fordi sentralenheten avgir en del varme ved nedkjøling av sugemotoren.
Legg til rette for utblås
Å lede bruksluften ut av boligen vil gjøre underverker for inneklimaet, og er særlig gunstig for allergikere. Husk å plassere utblås hvor støy og smusspartikler ikke er til sjenanse for eventuelle naboer. Støydemper inngår i alle våre rør- samt komplette sentralstøvsugerpakker. Utblås bør ikke monteres mer enn 5-10 m fra sentralenheten, og helst så nær bakken som mulig.
Enkel tømming av beholderen til din sentralstøvsuger
Sørg for at det er enkelt å tømme beholderen til din sentralstøvsuger. Monter derfor sentralenheten såpass høyt over gulvet at du kan hekte av støvbeholderen uten problemer.
Velg plassering av sugekontakt(er)
Hvor mange sugekontakter du trenger avhenger av din boligs størrelse og planløsning. Når du skisserer ut plasseringen av sugekontakter kan det være lurt å bruke en snor som du klipper til samme lengde som din tenkte slange. Slanger fås i en rekke forskjellige lengder mellom 8-12 m og kan enten kjøpes separat eller som en del av en pakkeløsning. Med snoren sikrer du at du vil komme til alle kriker og kroker, og fastslår hvor mange sugekontakter boligen din har behov for.
Tegn opp rørsystemet
I forbindelse med plassering av sugekontakter bør du også planlegge hvordan rørene skal monteres. Disse kan sages etter dine preferanser og mål, og settes sammen ved hjelp av limet som inngår i rørpakken. Prøv å lage et så enkelt og kort rørsystem som mulig! Ved nybygg kan rørene ledes gjennom bærende bjelker og hule vegger. Ved montering i eksisterende bolig kan du med fordel benytte garderober, kott og andre hulrom for å skjule rørene.
Forsyn din sentralstøvsuger med strøm
For å lede strøm fra sentralenhet til sugekontakt(er) festes en svakstrømsledning til rørene med strips. Ved flere kontakter må ledningen kuttes og kobles til hver enkelt sugekontakt, siden det er denne som sørger for at sentralstøvsugeren starter.
Tips til monteringen
- Lim alltid utenpå rørene; ikke i skjøter og bend.
- Begynn med sugekontakten lengst bort fra sentralenheten, og jobb deg innover.
- Fjern overflødig lim så godt du kan, da dette kan redusere rørenes luftgjennomstrømning.
- Sørg for lett adkomst til sugekontakten(e)! Plassering i arbeidshøyde (80 – 90 cm) underletter for den som vil slippe å bøye seg langt ned.
- Plasser røravgreningen(e) riktig ved montering av flere sugekontakter. Dette for å unngå tiltetninger av støv og tyngre smusspartikler.
Verktøyene du vil trenge
- Kniv
- Drill
- Hullsag
- Hammer
- Stjerneskrutrekker
- Buesag
VVSkupp fører de mest populære modellene fra Foma og Flexit, og tilbyr rabatterte pakkeløsninger for alle typer boliger og lommebøker!