Mange stiller seg sikkert spørsmålet om hvorfor de trenger sluk – og hva det er viktig å tenke på når man skal montere et sluk. Det prøver vi å svare på så godt vi kan i dette innlegget!
Reglene er egentlig klare, det skal være sluk i alle våtrom. Men hva er egentlig et våtrom? For å sette det på spissen, er alle rom med sluk våtrom – men da er vi vel egentlig like langt? Faktisk er det slik at Våtromnormen, som legger klare føringer på hvordan våtrommene skal bygges opp, ikke gjelder for rom uten sluk. Som regel vil det være sluk i rom som har dusj eller vaskemaskin. For selv om kjøkkenet som regel har vannuttak til både oppvaskmaskin og ett eller flere armaturer, regnes ikke dette som våtrom. Fordi de færreste har sluk på kjøkkenet.
Trenger du egentlig sluk?
Har du et våtrom, så trenger du ifølge Våtromsnormen en eller annen typ av sluk. Et sluk er for de fleste av oss et hull i gulvet, helst der gulvet er lavest. I tillegg kan nok mange skrive under på at det er et hulrom vi sjelden åpner, dessverre. Det er også dette faktum som har fått flere profesjonelle krefter i bygningsbransjen til å utfordre den offisielle tankegangen rundt bruk av sluk i gulv i det hele tatt.
Markedssjef Tom Robert Sletta i Finisterra, som leverer måleinstrumenter og overvåkningssystemer for blant annet fukt, uttalte følgende til byggmesteren.as i 2010: Med avløpsvannet fra badekar eller dusjkabinett ført i rør ned i sluket, følger hår og skitt med som kan føre til tett sluk. Og tett sluk gir fort en lekkasjeskade. Sløyf likegodt sluket og send vannet rett ut i et lukket avløp!
Dette er jo interessant – men heller ikke mer. Har du et våtrom, må du forholde deg til Våtromnormen. Det betyr at du kan komme til å måtte velge en eller annen type sluk. Så hvilke typer sluk finnes det?
Ulike typer av sluk
Sier vi "sluk", tenker nok de fleste på en metallisk firkant med en rist med mange små hull, plassert mer eller mindre midt på gulvet i badet eller vaskerommet. Men et sluk kan være mer dekorativt enn det superfunksjonalistiske standardsluket alle kjenner. Både Unidrain og Purus leverer renner med rister som ligger inntil vegg - og disse kan du koble sammen flere av, om ønskelig. I tillegg leveres det hjørneslukløsninger med dekorative overflater. En annen mulighet er for eksempel et sluk der sluktoppen dekkes med den overflaten du har ellers på badet; fliser, linoleum eller lignende. Slik harmonerer overflaten på sluket med resten av gulvet. Vannet kommer ned i sluket i spalter rundt sluktoppen, ikke gjennom rist, slik det pleier.
Unidrain har rammer til sluk i flere størrelser, slik at du kan skreddersy ditt eget sluk!
Hva er det viktigste å tenke på med sluk?
Skal du først ha sluk i et våtrom, er membran og fuktsperre to kritiske punkt å tenke på. I oppbyggingen av våtrommet er det naturligvis beskyttelse av gulv og vegger mot gjennomtrenging av fuktighet, og derpå følgende fukt- og råteskader, som er viktigst. Membranen kan enten legges som duk eller som smøremembran. At membran-jobben utføres av fagfolk, er ikke bare viktig – det er faktisk et krav.
Når først sluket er på plass, er det du som er bruker som har det største ansvaret. Sørger du ikke for å rense sluket jevnlig for fett, hår og andre uhumskheter, risikerer du at vannet blir stående kant-i-kant med toppen av sluket. Og det er verken sluk eller membran konstruert for. Før eller siden bryter da vannet igjennom, og fuktskadene er et faktum.
Badet er det dyreste rommet i huset, sies det. At det ikke bare gjelder badet, men alle våtrom, vil du i alle fall få merke om det skulle oppstå vannskader. Så sørg for å montere sluket ifølge gjelende regler og forskrifter, og husk å vedlikeholde det jevnlig!